Sint-Rochuskruiden voor het kapelletje
Sint-Rochus werd als pestheilige aanroepen tegen besmettelijke ziekten als pest en cholera. Onze voorouders vreesden deze dodelijke ziektes maar omdat ze de oorzaak niet kenden, hadden ze geen effectieve remedies. Gezien deze ziekten "kwalijke dampen" gaven, poogden ze via welbepaalde aromatische kruiden en medicinale planten die geuren weg te nemen of tegen te gaan.
Het is dan ook logisch dat de Vrienden van Sint-Rochus het tuintje rond de kapel beplant hebben met zgn. Sint-Rochuskruiden zoals jeneverbes, laurier, rozemarijn en marjolein maar ook met minder bekende kruiden die een positieve werking op de luchtwegen hebben zoals Griekse alant, duifkruid, salie, valeriaan en wijnruit.
De selectie van deze medicinale planten gebeurde door Paul Van den Bremt, een bioloog gespecialiseerd in het aloude gebruik van planten. Als bodembedekker werd kleine maagdenpalm gekozen en om het houten hekken wat te vergroenen werd winterjasmijn geplant, die al erg vroeg ons en onze bijen vergast op gele bloemetjes.
In het voorjaar zullen nog enige eenjarige plantjes gezet worden, ter afwerking. Nu ogen de plantjes nog klein maar in de volgende zomer zal het een ander uitzicht geven. We hopen dat bewoners en pas- santen de aanplantingen zullen respecteren. Zowel de restauratie van de kapel als deze beplantingen werden deels gefinancierd door giften van vele sympathisanten (naast de eigenaar en de Provincie), waarvoor nogmaals onze dank!
De Vrienden houden ook nog wat van de giften in reserve om een zitbank te installeren wanneer het pleintje (ooit) heraangelegd wordt met meer groen.
.