Batwa keramiek / 11.11.11 SDW
Maandag 18 november om 20 uur: voordracht "Kinderen van de heuvel.
De oerkracht van vrouwen binnen een vergeten volk"
door Dirk Vanhaeren, met medewerking van de plaatselijke 11.11.11-werkgroep.
Dirk Vanhaeren en zijn ganse gezin kunnen met een gerust hart zeggen dat ze hier in Sint-Denijs-Westrem 'in de jaren stillekens' zijn opgegroeid, hier steeds hun stek hebben gevonden en die wellicht ook nog wel een tijdje zullen aanhouden.
Net als zijn ouders heeft Dirk echter ook de microbe meegekregen om af en toe zijn grenzen wat te verleggen 'in vremde contreien'. Voor hem kregen die contreien de naam Rwanda mee, een landje ongeveer zo groot als Belgenland, zowat evenveel inwoners, die, omwille van de beperkte natuurlijke rijkdommen, vooral afhankelijk zijn van landbouw, veeteelt en kleine ambachtelijke activiteit. Andere bronnen van verwantschappen liggen vooral vervat in 'historische koloniale banden'. Daarover gaat het evenwel niet, of slechts heel terzijde.
Dirk wil ons deze avond een eerlijk en positief verhaal brengen over de projecten van 'Batwa Keramiek', de Feitelijke Vereniging waarvan hij samen met enkele collega's pottenbakkers de oprichter was sinds 2009. Het is een verhaal van heel veel hoop, van uitwisselingen van kennis en ervaringen, met een groep van de bevolking die helemaal onderaan de ladder van de Rwandese maatschappij probeert te overleven. Dat laatste mag je echt letterlijk nemen.
Vijftien jaar samen werken heeft er ondertussen voor gezorgd dat er niet alleen licht te zien is aan het einde van de tunnel, maar dat ook de tunnel zelf hier en daar al wordt voorzien van enkele kleine kaarsjes. Die lichtjes zijn er geplaatst dankzij de onvoorstelbare kracht en solidariteit van een groep vrouwen die samen de Coöperatieve URUMURI (licht) hebben opgericht om te pogen de cirkel van structurele armoede te doorbreken.
Dirk wil het deels hebben over dat verhaal, over foto's én cijfers in verband met de realisaties, over samenwerkingsverbanden met plaatselijke hulpverleners en ngo's, over strategieën en nodige connecties, over zoektochten naar werkingsmiddelen en subsidies, over grote harten, en over nieuwe samenwerkingen.
Om wat er is opgebouwd te kunnen bestendigen, en om een huidige hardwerkende generatie zicht te geven op een waardige toekomst voor hun kinderen. Dat is immers wat wij doorgaans heel vanzelfsprekend vinden maar wat voor hen onbereikbaar blijft zolang ze in pure overlevingsmodus dienen te blijven. Misschien kan een dorp als geen ander daar wel iets in betekenen.
Welkom.
Plaats: Open Huis SDW - vrije toegang
